ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2012
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν φέρνει ανάπτυξη
Ημερομηνία: 4 Δεκεμβρίου 2012


Για χαριστική βολή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και την μεσαία τάξη, που διαχρονικά αποτελεί την κινητήρια δύναμη στήριξης της αγοράς, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
 
«Η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων έχει εξαντληθεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ανάμενε με αγωνία να διαπιστώσει εάν τελικά η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, εγκαταλείποντας επιτέλους την φοροεισπρακτική λογική. Ωστόσο για μία ακόμη φορά το υπό επεξεργασία νέο φορολογικό σύστημα κινείται κατά της επιχειρηματικότητας και των πολιτών, ευρύτερα, που αποτελούν τον βασικό αιμοδότη για την αγορά, που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στον πάγο» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

«Η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, η πρόταση για φόρο 45% για κάθε ευρώ πάνω από 26.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ακόμη και αν η συγκεκριμένη πρόταση πάει προς απόσυρση, η πρόθεση κατάργησης του αφορολόγητου για κάθε παιδί, μόνο αντιδράσεις μπορούν να δημιουργήσουν σε μία κοινωνία που μέχρι τώρα έχει βάλει πλάτη σε όλα τα δύσκολα. To ράβε – ξήλωνε του νομοσχεδίου, με ευφάνταστες προτάσεις, δεν εξυπηρετεί κανέναν» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο του όχι την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων που δηλώνονται, αλλά την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Το δίπτυχο «Νέοι Φόροι-Πρόστιμα» που προκρίνεται ως βέλτιστη λύση από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει.

Θα πρέπει επιτέλους να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια για το ότι τα φορολογικά έσοδα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, όταν η φορολογία στην Ελλάδα είναι υψηλή» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για μια ακόμα φορά απουσιάζει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τους συνεπείς φορολογούμενους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ τα κύρια ζητούμενα της φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι: η απλοποίηση και η σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος, χωρίς συνεχείς αλλαγές κανόνων καθώς και ο χαμηλός βασικός συντελεστής εταιρικού φόρου στο 15%, με τη διατήρηση του τουλάχιστον για μία πενταετία.