ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2012
Έρευνα Β.Ε.Θ. : Αρνητικό το ισοζύγιο δαπανών–τζίρου για πέντε στις δέκα βιοτεχνίες
Ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2012


Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται πέντε στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες ανελαστικές τους δαπάνες, καθώς τα έσοδα τους αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των εξόδων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45,1% των Θεσσαλονικέων βιοτεχνών δηλώνει ότι τα έσοδα του ανέρχονται κατά μέσο σε 2.500 ευρώ μηνιαίως, όταν οι δαπάνες των επιχειρήσεων τους (νοίκι, αγορά πρώτων υλών, μισθοί υπαλλήλων, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.) αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 5.585 ευρώ.

Η μαύρη τρύπα που δημιουργείται στο ισοζύγιο δαπανών –τζίρου φτάνει στα 3.085 ευρώ. Η δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις έχει οδηγήσει τον δείκτη αυτοαπασχόλησης στο 60%, όταν το Μάιο του 2009 ο δείκτης ήταν στο 44%. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν στην χειμαζόμενη επιχειρηματική κοινότητα προκύπτουν από την έρευνα με θέμα «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της σε ΜμΕ και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης» που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα από 4 έως 5 Δεκεμβρίου σε δείγμα 705 ατόμων (400 επιχειρηματίες – μέλη του ΒΕΘ και 305 καταναλωτές).
 
Αυξάνεται η αυτοαπασχόληση

Σε πολυεργαλεία με ότι αρνητικό συνεπάγεται για την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία έχουν μετατραπεί έξι στους δέκα βιοτέχνες που πλέον είναι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς η αρνητική οικονομική συγκυρία τους ώθησε να απολύσουν τους εργαζόμενους τους. Σημειώνεται ότι το Μάιο του 2009 ο δείκτης αυτοπασχόλησης ήταν στο 44%, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους παρουσίασε άνοδο φτάνοντας στο 47%. Πάντως από όσους εξακολουθούν να απασχολούν προσωπικό στις επιχειρήσεις τους το 70% σκέφτεται να το διατηρήσει το επόμενο διάστημα, το 25% να το απολύσει ενώ το 5% να προσλάβει και νέους εργαζόμενους. Μεγαλύτερο ποσοστό διάθεσης για διατήρηση του προσωπικού (78,9%) εμφανίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες το δεύτερο εξάμηνο του 2012 είδαν την πόρτα της εξόδου 1,45 εργαζόμενοι, κατά μέσο όρο ανά επιχείρηση, ενώ η μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, κατά μέσο όρο, ανήλθε σε 14%.

Για μείωση τζίρου κάνουν λόγο εννέα στους δέκα επιχειρηματίες, ενώ ένας στους δέκα τονίζει ότι οι πωλήσεις του δεν κατέγραψαν καμία μεταβολή. Μάλιστα η συρρίκνωση του τζίρου από την αρχή του έτους άγγιξε κατά μέσο όρο το 44,6%. Στο μεταξύ, η απαισιοδοξία φαίνεται να ακολουθεί επτά στους δέκα ερωτηθέντες καθώς απάντησαν ότι για το επόμενο εξάμηνο βλέπουν μείωση του τζίρου τους, ενώ δύο στους δέκα δεν αναμένουν καμία μεταβολή. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στην ερώτηση ‘πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον της επιχείρηση σας’ καθώς το 71% απάντησε λίγο / καθόλου και το 29% πολύ / αρκετά.

Μπαίνουν μέσα…

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο δαπανών – εσόδων, καθώς το 45,1% καλείται να αντιμετωπίσει μια μαύρη τρύπα 3.085 ευρώ, κατά μέσο όρο μηνιαίως. Την ίδια ώρα το 54,9% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για μέσο όρο μηνιαίου τζίρου που φτάνει τα 26.113 ευρώ με τα έξοδα να μην ξεπερνούν τις 14.430 ευρώ. Κατά συνέπεια υπάρχει ένα πλεόνασμα που αγγίζει τα 11.683 ευρώ. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι θύματα της οικονομικής ανομβρίας είναι οι μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις ανελαστικές τους δαπάνες. Ενδεικτικό της κατήφειας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι το 55% των ερωτηθέντων βλέπει πιθανότητα λουκέτου, μέσα στην επόμενη χρονιά, κατά μέσο όρο κατά 42%. Το 45% των συμμετεχόντων επιχειρηματιών δεν διαβλέπει ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης του το 2013.

Θα άφηναν απλήρωτο τον Ο.Α.Ε.Ε.
 
Έξι στους δέκα επιχειρηματίες αν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα θα άφηναν απλήρωτες μία σειρά υποχρεώσεων, με δημοφιλέστερη αυτή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Συγκεκριμένα στη σχετική ερώτηση (υπήρχε η δυνατότητα τριών επιλογών) το 37,2% δήλωσε ότι θα άφηνε απλήρωτο τον ΟΑΕΕ, το 30% την εφορία, το 20,3% τους προμηθευτές, το 8,2% τη ΔΕΗ, το 4,3% τον ΟΤΕ και το 3,9% τους εργαζόμενους. Αναφορικά με τη δόση που εξασφάλισε πρόσφατα από την τρόικα η χώρα μας το 64% εκτιμά ότι δεν θα βοηθήσει στην αλλαγή κλίματος, το 27% ότι θα συμβάλλει θετικά ενώ το 9% των ερωτηθέντων δεν απάντησε. Υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται το 61,2% των ερωτηθέντων, ποσοστό αυξημένο σημαντικά έναντι του Ιουνίου του τρέχοντος έτους (50,5%), οπότε είχε γίνει η αντίστοιχη ερώτηση σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΒΕΘ. Υπέρ της διατήρησης των υπαρχόντων υπαλλήλων τάσσεται το 37,9% όταν έξι μήνες νωρίτερα το ποσοστό έφτανε στο 46,3%.
 
Μαχαίρι κατά 38% στα εισοδήματα των καταναλωτών

Περιορισμένα βλέπουν τα οικογενειακά τους εισοδήματα οκτώ στους δέκα καταναλωτές με τη συρρίκνωση να αγγίζει το 38%, όταν τον Ιούνιο ήταν στο 32%. Απόρροια της συρρικνωμένης καταναλωτικής δύναμης είναι ο περιορισμός κατά 84,6% των δαπανών για ένδυση-υπόδηση, κατά 82,7% για ψυχαγωγία-ταξίδια, κατά 52,9% για τη χρήση ΙΧ, κατά 21,2% για το σούπερ μάρκετ και κατά 16,3% για την αγορά οικιακού εξοπλισμού/ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σημειώνεται ότι στη σχετική ερώτηση οι επιλογές ήταν μέχρι τρεις. Η έρευνα κατέγραψε και ένα… αναιμικό ποσοστό (1,9%) που δηλώνει ότι δεν έχει περιορίσει καμία από τις παραπάνω δαπάνες.
 
Φτωχούγεννα… ενόψει

Χριστούγεννα των …φτωχών αναμένεται να είναι τα φετινά, καθώς οι Θεσσαλονικείς καταναλωτές θα επιδείξουν μεγάλη φειδώ στις όποιες δαπάνες. Στην ερώτηση τι θα περιορίσετε ενόψει των Χριστουγέννων (οι επιλογές ήταν τρεις) το 72,1% απαντά τα ταξίδια, το 64,4% τα δώρα σε φίλους και συγγενείς, το 43,3% την αγορά τηλεόρασης ή κινητού, το 37,5% το ρεβεγιόν, το 20,2% τις δαπάνες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το 11,5% τα παιχνίδια στα παιδιά.

Η ανεργία καλά κρατεί

 Σε προπύργιο της ανεργίας θα μπορούσε να ανακηρυχθεί η Θεσσαλονίκη καθώς έξι στις δέκα οικογένειες έχουν άνεργα μέλη, με το μέσο όρο των ανέργων ανά οικογένεια να είναι 1,2. Οι οικογένειες με έναν άνεργο φτάνουν στο υψηλό ποσοστό του 67,3%, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό των οικογενειών (23,1%) που έχουν δύο ανέργους. Το 68% των ερωτηθέντων καταναλωτών εκτιμά ότι το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει, το 28% ότι δεν θα παρουσιάσει κάποια μεταβολή, ενώ μόλις το 4% ότι θα βελτιωθεί.

Μετά δυσκολίας τα βγάζουν πέρα
 
Αρνητικό καταγράφεται το ισοζύγιο μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων για το 35% των καταναλωτών. Συγκεκριμένα τα έσοδα τους κατά μέσο όρο μηνιαίως αγγίζουν τα 720 ευρώ με τις δαπάνες τους να εκτοξεύονται σε 1.190 ευρώ δημιουργώντας ένα χάσμα που αγγίζει τα 470 ευρώ. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το 65% των καταναλωτών που δηλώνει κατά μέσο όρο, μηνιαίως, έσοδα 1.360 ευρώ έναντι δαπανών που αντιστοιχούν σε 760 ευρώ. Στην ερώτηση ποια δαπάνη θα αφήνατε απλήρωτη σε περίπτωση που δεν επαρκούσαν τα χρήματα σας το 47,1% απαντά την εφορία, το 23,1% τη ΔΕΗ, αντίστοιχο είναι το ποσοστό για τις πιστωτικές κάρτες, το 18,3% τον ΟΤΕ , το 14,4% το δάνειο και το 4,8% το ενοίκιο. Κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι εμφανίζονται οι καταναλωτές σχετικά με το εάν η δόση που εξασφαλίστηκε θα μπορούσε να συνδράμει στην αλλαγή του κλίματος στην αγορά. Συγκεκριμένα το 66% απαντά αρνητικά και το 26% θετικά. Υπέρ της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων εμφανίζεται το 49% των καταναλωτών, ενώ το 44,5% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει τους υπάρχοντες υπαλλήλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 6,5% των ερωτηθέντων καταναλωτών υποδεικνύει την αναγκαιότητα για πρόσληψη και νέων δημοσίων υπαλλήλων.