ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2013
1.227 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά στο εννεάμηνο του 2013
Ημερομηνία: 1 Οκτωβρίου 2013 12:43:39


Συνεχίζεται η… αιμορραγία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα με την κλειδωνιά του λουκέτου να ακούγεται κατά μέσο όρο, καθημερινά, σε 4,5 βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους 1.227 βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, με μεγάλο ‘ασθενή’ τις ατομικές καθώς κατά το εξεταζόμενο διάστημα την ενεργό δράση αποχαιρέτησαν 959 εξ αυτών. Ειδικότερα τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, 1.227 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, έναντι 1.406 το περσινό αντίστοιχο διάστημα. Κάνοντας μία αναγωγή στον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν πέρυσι, 5,2 επιχειρήσεις έβγαιναν καθημερινά εκτός δράσης.

Ωστόσο, και παρά το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στην αγορά με τα λουκέτα να προστίθενται το ένα μετά το άλλο στην μακρά αλυσίδα των επιχειρήσεων που έχουν παύσει να υφίστανται, οι διαγραφές όπως αυτές προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στο εννεάμηνο του 2013 είναι μειωμένες κατά 12,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Μάλιστα τα εν λόγω στοιχεία καταδεικνύουν τάσεις σταθεροποίησης αναφορικά με τη μείωση των διαγραφών, καθώς και οι διαγραφές του πρώτου εξάμηνου του έτους είχαν περιοριστεί κατά 12% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2012. Αξίζει, να σημειωθεί ότι η πορεία προς το θετικότερο, για τον περιορισμό των διαγραφών, ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2013, όταν οι διαγραφές άγγιζαν τις 602, μειωμένες κατά 4%, έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.
 
501 εγγραφές στο εννεάμηνο του 2013

Οριακά μειωμένες ήταν οι εγγραφές το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς καθώς έφτασαν τις 501 όταν ένα χρόνο πριν άγγιζαν τις 515. Δυναμικά παρούσες οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 360. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι διαγραφές είναι υπερδιπλάσιες των εγγραφών, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία των εν δυνάμει επιχειρηματιών για έναρξη δραστηριότητας.

«Η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποτυπώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο στις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η υπέρμετρη λιτότητα οδηγεί τους έλληνες στην απόγνωση και διογκώνει τα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Ωστόσο για πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα λόγο για να αισιοδοξούμε, καθώς η κατάσταση τουλάχιστον στο μητρώο του ΒΕΘ δείχνει να σταθεροποιείται. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Ο αριθμός των λουκέτων είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για άλλα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «τα εν λόγω στοιχεία, αν δεν υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια με συντονισμένες ενέργειες, θα είναι απλά συγκυριακά».

«Είναι αδήριτη ανάγκη να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα από ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο πρόγραμμα, με προτεραιότητες την ενίσχυση της ρευστότητας για το επιχειρείν, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.