ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2013
Δραστικά μέτρα για την πάταξη των κλοπών πρώτων υλών στη Σίνδο, ζητά το ΒΕΘ
Ημερομηνία: 8 Νοεμβρίου 2013 13:30:19


Την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων της πολιτείας, προκειμένου να μπει ένα τέλος στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά κλοπών πρώτων υλών, που έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο σε επιχειρήσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη, ζητά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Πιο συγκεκριμένα συμμορίες που λυμαίνονται κυρίως ορειχάλκινα και γενικότερου ενδιαφέροντος μεταλλικά προϊόντα και υλικά, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους. Τα κλοπιμαία κατευθύνονται συνήθως σε συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων, την ώρα που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, αισθάνονται ανίσχυροι και καλούνται να καλύψουν, συχνά ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το ΒΕΘ είχε αναδείξει το θέμα μετά από σειρά καταγγελιών μελών του, τον Ιούλιο του 2012, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό, παρόλο που η κατάσταση έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε σημερινή επιστολή του, προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρο Καράογλου, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το ΒΕΘ υπογραμμίζει ότι «επανέρχεται στο θέμα της δράσης συμμοριών σε περιοχές που βρίσκονται εγκατεστημένες επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης και κυρίως στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, προκειμένου να καταγγείλει εκ νέου το απαράδεκτο αυτό γεγονός, που τείνει να εδραιωθεί σε φυσιολογικό». Επιπλέον απαιτεί «από κάθε αρμόδιο θεσμοθετημένο φορέα της πολιτείας να πράξει τα δέοντα, ώστε συντονισμένα να επιβληθεί το αυτονόητο». «Δεν νοείται σε μια στοιχειωδώς ευνομούμενη πολιτεία να λεηλατούνται οι περιουσίες των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των πολιτών.

Δεν νοείται «νόμιμα» λειτουργούσες επιχειρήσεις να προμηθεύονται πρώτες ύλες που γνωρίζουν ότι είναι προϊόντα κλοπής. Η ενέργειά τους αυτή ενέχει το αδίκημα της αποδοχής κλοπιμαίων. Η γενικότερη κατάσταση , αναφορικά με την προστασία της περιουσίας των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών, έχει φθάσει σε οριακό σημείο» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καιρός των επισημάνσεων και των διαμαρτυριών έχει παρέλθει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν δράση».

«Το κύκλωμα, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, είναι γνωστό. Από τη μια οι ληστοσυμμορίες οι οποίες λυμαίνονται την περιοχή ανενόχλητες, εξοπλισμένες με κάθε τεχνικό μέσο και δυνατότητες εξουδετέρωσης όλων των μέτρων ασφαλείας και από την άλλη η αποδοχή των κλοπιμαίων από καθόλα νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις. Επιτέλους το αμαρτωλό κύκλωμα πρέπει να σπάσει» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας «αρκετά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και δεν χρειάζεται η δράση των συμμοριών που λυμαίνονται ανενόχλητες τις περιουσίες τους, να αποτελέσει τη χαριστική βολή για την παύση της λειτουργίας τους».

Το ΒΕΘ, προτείνει εκ νέου στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης να αναλάβει πρωτοβουλία για διοργάνωση κοινής σύσκεψης φορέων στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Θράκης , της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι δήμαρχοι της περιοχής καθώς και κάθε άλλος αρμόδιος, με στόχο τη ριζική εξάλειψη του απαράδεκτου αυτού φαινομένου.