ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2013
Λουκέτο έβαλαν 1.546 βιοτεχνίες το 2013
Ημερομηνία: 17 Δεκεμβρίου 2013 13:00:00


Δεν φαίνεται να επαληθεύεται το… success story για τη βιοτεχνική κοινότητα της Θεσσαλονίκης καθώς την τρέχουσα χρονιά προσέθεσε στη μακρά αλυσίδα των λουκέτων άλλους 1.546 κρίκους.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το μεγάλο ασθενή της κρίσης, δέχτηκε και το 2013 καίρια πλήγματα με αποτέλεσμα να περιοριστεί περαιτέρω, την ώρα μάλιστα που η διάθεση για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Πιο συγκεκριμένα το διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 16 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους ο χαρακτηριστικός ήχος της κλειδωνιάς του λουκέτου ήχησε σε 1.546 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ήτοι 4,4 βιοτεχνίες καθημερινά, στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετούσαν την ενεργό δράση.

Στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι 1.770 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά, ενώ στο σύνολο του 2012 τα λουκέτα άγγιξαν τα 1.921. Ωστόσο, και παρά το ζοφερό κλίμα που επικρατεί στην αγορά, με τις επιχειρήσεις που βγαίνουν εκτός δράσης να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, οι διαγραφές όπως αυτές προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 16 Δεκεμβρίου του 2013, είναι μειωμένες κατά 12,6%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Μεγάλο ‘ασθενή’ το εξεταζόμενο διάστημα αποτελούν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς 1.194 διαγράφησαν από το μητρώο του ΒΕΘ και ακολουθούν οι ομόρρυθμες επιχειρήσεις με 268 διαγραφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα 1.419 ατομικές επιχειρήσεις έπαψαν να λειτουργούν. Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το 2013 κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες με τον αριθμό αυτών να αγγίζει 826, όταν ένα χρόνο πριν έφτασαν τις 1.116.

Αυξημένος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (407), έναντι 362 το 2012.

656 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΒΕΘ

Οριακά μειωμένες ήταν οι εγγραφές της τρέχουσας χρονιάς καθώς έφτασαν τις 656, όταν ένα χρόνο πριν άγγιζαν τις 686. Δυναμικά παρούσες οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 481. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι διαγραφές είναι υπερδιπλάσιες των εγγραφών, γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία των εν δυνάμει επιχειρηματιών για έναρξη δραστηριότητας.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν, ευρύτερα, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των λουκέτων της τρέχουσας χρονιάς είναι ούτως ή άλλως μεγάλος, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται κανείς αν υπάρχουν περιθώρια και για νέα, αλλά και για το τι μπορούμε να περιμένουμε το 2014, όταν δυστυχώς, επί του παρόντος, δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ της κρίσης» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ανελέητη λιτότητα, οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε κακοτράχαλο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».
 
«Η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί και αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν και οι εταίροι μας. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις και όχι με νέα οριζόντια μέτρα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.