ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2016
ΒΕΘ προς πρωθυπουργό: Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια
Ημερομηνία: 1 Σεπτεμβρίου 2016 12:00:00


Για επικίνδυνο δυϊσμό ανάπτυξης, μόνο με ευχολόγια, και υπανάπτυξης, που αποτελεί την σκληρή πραγματικότητα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στην οποία συμμετέχουν οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΒΕΘ παρέδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό με τις θέσεις και τις προτάσεις του επιμελητηρίου για την ανάταξη της οικονομίας. «Τα τελευταία έξι χρόνια πανελλαδικά, έκλεισαν περισσότερες από 244.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 843.000 θέσεις εργασίας. Ζοφερή είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με τις επιχειρήσεις που σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους, το εν λόγω διάστημα, να αγγίζει περί τις 11.500, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν τις 50.000» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι «όσο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται παθητικά, τόσο η επιχειρηματικότητα θα βουλιάζει ενώ οι προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομίας συνεχώς θα περιορίζονται. Οι ΜμΕ δεν μπορούν να στηριχθούν σε νεφελώδεις υποσχέσεις. Θέλουν καθαρά λόγια, καθαρές λύσεις, πρόοδο και όχι οπισθοδρόμηση».
 
«Το πραγματικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή και να αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες της κρίσης, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. Η ανάπτυξη πρέπει να εκπορεύεται από έναν υγιή ιδιωτικό τομέα και όχι από το κράτος. Το κράτος θέτει τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει υγιώς η ελεύθερη αγορά» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος κάνοντας μάλιστα μνεία στις χιλιάδες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που βρίσκονται στα συρτάρια των εφοριών περιμένοντας την εκκαθάριση.

 «Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, όπου εκκρεμούν αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ 25,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, σε όλη τη χώρα 30 εφορίες κρατούν στα αρχεία τους αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ για πάνω από ένα έτος. Η καθυστέρηση στερεί από την πραγματική οικονομία περίπου 918 εκατ. ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν εμφανίζονται μεταξύ των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αφού οι επιστροφές αυτές δεν έχουν αναγνωριστεί επισήμως από το κράτος. Το ίδιο το κράτος, ωστόσο, διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει βαριά πρόστιμα ακόμη και για μια ημέρα καθυστέρησης στην εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Η αποκατάσταση της ισότητας στις σχέσεις κράτους και φορολογουμένου είναι πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας, ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, δίκαιου και ταυτόχρονα αποδοτικού φορολογικού συστήματος» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Τι αναφέρει το υπόμνημα

Σύμφωνα με το ΒΕΘ στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η χώρα, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. «Αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που ειδικά το τελευταίο διάστημα λησμονείται ακόμη και η ύπαρξή της, θα πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, ώστε να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση και να επιτευχθεί ο αναπροσανατολισμός του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια» τονίζεται στο υπόμνημα.
 
Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις του ΒΕΘ είναι:
 
- Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Κατά γενική ομολογία η ύπαρξη των capital controls από πέρυσι το καλοκαίρι, μόνο καταστροφική και οδυνηρό ράπισμα στην πραγματική οικονομία μπορεί να θεωρηθεί. Επιπρόσθετα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

-Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. Όχι ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα, με σκοπό τη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής οικονομίας.

-Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων για την παραγωγή, ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

-Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους, καθώς και σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ.

-Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, σε ορθολογικές βάσεις. Χαλάρωση του πόθεν έσχες προκειμένου να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Άρση των φορολογικών αντικινήτρων για την ανέγερση και αγορά κατοικίας, καθώς και για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές ή βιοτεχνικές δραστηριότητες.

-Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θέσπιση κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύνδεση αποτελεσμάτων με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

-Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ενίσχυση μηχανισμών όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, start-up funds σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροτική παραγωγή κτλ. Απλούστερες διαδικασίες Στα χρόνια που έρχονται, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί νέες επενδύσεις και σημαντική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να αποκτήσει νέα προοπτική. Ωστόσο, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ακόμα και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν ή να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες. Για την αναστροφή της κατάστασης απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις.

Οι προτάσεις του ΒΕΘ, τις οποίες έχει διατυπώσει επανειλημμένα προς την Πολιτεία, περιλαμβάνουν:

-Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων.

-Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση.

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.

-Εφαρμογή ρυθμιστικών πλαισίων που καθορίζουν με σαφήνεια τους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές χρήσης γης.
 
-Μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν την αδειοδότηση σημαντικών επενδύσεων.
 
Βήματα για την ανάπτυξη

-Πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Ενεργοποίηση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

-Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων. -Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

-Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κινήτρων για επενδύσεις αλλά και δεσμεύσεων των επενδυτών για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

-Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Ανταγωνιστικότητα -Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής. Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων. -Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Παροχή ειδικών κινήτρων μέσω της φορολογίας, για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας

-Επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητες τη μείωση του αριθμού των δημοσίων φορέων, τη διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων παραγωγικότητας, τη διαμόρφωση σοβαρού συστήματος αξιολόγησης, με κίνητρα και μηχανισμούς επιβράβευσης και προσέλκυσης των αρίστων.
 
«Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον επιχειρηματικό κόσμο η συλλογική προσπάθεια επιτάσσει τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών μας» καταλήγει το υπόμνημα.