ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Δελτία Τύπου 2017
ΒΕΘ και Επιμελητήριο Ανδριανούπολης ενώνουν τις δυνάμεις τους
Ημερομηνία: 27 Οκτωβρίου 2017 11:33:34


Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη των οικονομιών τους επισήμανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης, Recep Zipkinkurt.

Οι δύο πρόεδροι που συναντήθηκαν στο ΒΕΘ έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας προκειμένου οι δύο πλευρές να αναζητήσουν κοινούς δρόμους για επιχειρηματικές συμπράξεις. «Ως φορείς της επιχειρηματικότητας έχουμε υποχρέωση να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες. Στο χέρι μας είναι να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα δεν γνωρίζει σύνορα. Για τη χώρα μας άλλωστε η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί στοίχημα» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος καλωσορίζοντας τον κ. Zipkinkurt.

Από την πλευρά του ο κ. Zipkinkurt, δεσμεύτηκε για έμπρακτη συνεργασία, ενώ αναφέρθηκε στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι επιχειρήσεις – μέλη των δύο επιμελητηρίων. «Είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των χωρών μας» σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Zipkinkurt στο ζήτημα της βίζας που χρειάζονται οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα καθώς και για το γεγονός, όπως είπε, πως με την πρόσφατη αλλαγή του Έλληνα προξένου στην Αδριανούπολη, το ζήτημα δείχνει να έχει βαλτώσει. «Δεν έχουμε κατορθώσει να συναντηθούμε μαζί του. Ο τουρισμός είναι ένας τομέας από τον οποίο έχουμε όφελος και οι δύο πλευρές καθώς οι κάτοικοι της Αδριανούπολης επισκέπτονται τις γειτονικές ελληνικές πόλεις, αλλά και αντίστροφα» υπογράμμισε ο κ. Zipkinkurt.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΒΕΘ, προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα, επίσκεψη στην Αδριανούπολη ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Βούλα Τεκτονίδου.

Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών σε αριθμούς

Ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγγίζει περί τα 3 δις. δολάρια. Oι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία φτάνουν σε αξία τα 6,6 δισ. δολάρια, ενώ οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης των ελληνικών εταιρειών είναι οι τράπεζες, τα τρόφιμα και η ενέργεια. Από τις περίπου 500 επιχειρήσεις συμφερόντων της χώρας μας, οι 250 εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε περίπου δέκα εταιρείες, στις τράπεζες, στα έπιπλα, στην ένδυση, στις μαρίνες και στην αρτοβιομηχανία με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου στα 70 εκατ. ευρώ. 

Τομείς στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των επιχειρήσεων – μελών των δύο επιμελητηρίων, είναι μεταξύ άλλων: ο κατασκευαστικός κλάδος, ο οποίος λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης στη γείτονα χώρα, γνωρίζει έντονη άνθηση, των τροφίμων, των ενδυμάτων αλλά και των επίπλων.