ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Ανακοινώσεις 2010
Ανοιχτή επιστολή του τέως προέδρου του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλου προς τα μέλη του Επιμελητηρίου και τα Σωματεία

Σε αυτή την προσπάθεια είχα συνοδοιπόρους μου τόσο τους συναδέλφους – μέλη του ΒΕΘ και τα σωματεία που βρίσκονται στο δυναμικό το Επιμελητηρίου, όσο και τους υπαλλήλους και συνεργάτες του ΒΕΘ.

Όλους εσάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την στήριξη και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε επί σειρά ετών. Ευελπιστώ ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις των καιρών και των περιστάσεων και προσέθεσα και εγώ το δικό μου λιθαράκι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης. 

Θέλω να πιστεύω ότι μπήκαν οι βάσεις ώστε το Επιμελητήριο να γυρίσει σελίδα και να λειτουργεί, πλέον, ως ένας φορέας ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Βεβαίως απομένουν πολλά και δύσκολα στην επίτευξή τους για να συνεχίσει η πορεία του Επιμελητηρίου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλω να ζητήσω συγνώμη, από όσους προανέφερα, για την παραίτηση μου πριν το τέλος της ουσιαστικής λήξης της θητείας μου, καθώς τυπικά έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2010.

Ωστόσο για λόγους ευθιξίας, καθώς μέλημα μου ήταν και είναι να διαφυλάξω τα χρήματα και τα κεκτημένα των μελών του ΒΕΘ, οδηγήθηκα, τελικά, στην απόφαση της παραίτησης.

Δεν είναι δυνατόν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) να μην αντιλαμβάνεται την αρνητική οικονομική συγκυρία που διανύουμε, θύματα της οποίας είναι κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να ζητά επιπλέον επιδότηση 30.000 ευρώ για το 2010 ενώ ήδη έχει λάβει το ποσό των 36.000 ευρώ, ποσό που εδώ και πολλά χρόνια λαμβάνει ετησίως (θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό ελάμβανε και πριν την ανάληψη των καθηκόντων μου ως προέδρου του ΒΕΘ). Το εν λόγω χρηματικό πόσο λαμβάνει η ΟΒΣΘ χωρίς να υλοποιεί μεγάλο έργο, με ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και μόλις με ένα άτομο προσωπικό. 

Το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΣΘ, με επικεφαλείς τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα, απαίτησαν να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για την επιπλέον καταβολή των 30.000 ευρώ, παρασύροντας και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΒΕΘ.

Λόγω του χαρακτήρα μου και του αγώνα που έχω καταβάλει για το συμμάζεμα των οικονομικών του Επιμελητηρίου προκειμένου παράλληλα να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη προς τα μέλη μας (συμμετοχή σε εκθέσεις, επιχειρηματικές αποστολές, σεμινάρια, κατασκευή του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων του ΒΕΘ στη Σίνδο καθώς και άλλες δραστηριότητες) δεν έκανα αποδεκτό το αίτημα της ΟΒΣΘ.

Στόχος μου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των βιοτεχνών. Για το λόγο αυτό, αν και μπορούσα να έχω συνταξιοδοτηθεί, παρέμενα στο τιμόνι του ΒΕΘ, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, με αυξημένες απαιτήσεις και προκλήσεις.
Εύχομαι η ΟΒΣΘ με τη στάση μου αυτή να αντιληφθεί ότι θα πρέπει στο μέλλον να μην έχει παράλογες απαιτήσεις αλλά προσαρμοσμένες στο οικονομικό περιβάλλον. 

Δυστυχώς την παραίτηση μου ακολούθησαν διάφορα ευφάνταστα σενάρια, ωστόσο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι μοναδικοί λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφασή είναι αυτοί που σας περιέγραψα.

Το γεγονός ότι παραιτήθηκα δεν σημαίνει ότι δεν θα βρίσκομαι στο πλάι των συναδέλφων μου. Δηλώνω δυναμικά το παρών ενώ παράλληλα θα βρεθώ στο πλευρό του νέου προέδρου του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, τον οποίο ευχαριστώ για την πολύχρονη συνεργασία, αν και όποτε μου το ζητήσει.

Εύχομαι στον Παναγιώτη Παπαδόπουλο να συνεχίσει ότι θετικό βρήκε   και παράλληλα να βάλει τη δική του σφραγίδα. Εγώ θα συνεχίσω να παρευρίσκομαι στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, καθώς μου το επιτρέπει ο νόμος, και να καταθέτω τις απόψεις και τις προτάσεις μου.
 
Σωτήρης Μαγόπουλος