ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2009
Μέτρα για την οικονομική κρίση

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, βιώνουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που δημιουργεί κλυδωνισμούς στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε, στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της 74ης ΔΕΘ, σας είχα ενημερώσει για τα προβλήματα που βιώνουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων που μας εκφράζουν οι επιχειρηματίες – μέλη μας, κάποιοι εκ των οποίων κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και είναι αβέβαιο πως θα κατορθώσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας.

Κάθε μέτρο έκτακτου χαρακτήρα αναπόφευκτα θα λειτουργήσει αιφνιδιαστικά για τον επιχειρηματικό κόσμο. Με δεδομένο ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά και η χώρα μας βρίσκεται στον προθάλαμο για μία εξαιρετικά αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα όποια έκτακτα μέτρα θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία περιθωρίων και δυνατοτήτων δημιουργίας πλούτου και κέρδους να μην αποτελούν λύσεις άμεσου αποτελέσματος.

Πριν τεθούν σε λειτουργία τα νέα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να ξεκινήσει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δυστυχώς φοροδιαφεύγουν πάντα οι ίδιοι και κάποιοι αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια των φορολογικών βαρών.

Απαιτείται ένταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και επιδίωξη της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Στη μάχη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να γίνουν επιτροπές με επικεφαλής εισαγγελέα προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να μην γίνονται συναλλαγές όπως γίνεται επί δεκαετίες. Με την ενδελεχή διασταύρωση των στοιχείων δεν θα την ‘πληρώνουν’ συνεχώς οι σωστοί επαγγελματίες.

Αναφορικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει το θέμα για έξι μήνες έχει επιφέρει αναστάτωση στην αγορά, η οποία μοιάζει να μπαίνει ξανά σε ύφεση μετά από μία περίοδο μικρής ανάκαμψης. Τόσο οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και οι εν δυνάμει αγοραστές ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι (θα καταργηθεί ή όχι το μέτρο). Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να τηρείται στάση αναμονής προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα στο οικοδομικό χώρο.

Το ΒΕΘ θεωρεί ότι πρέπει να εκλείψουν οι αυθαιρεσίες και να εφαρμοστεί με κάποιες βελτιώσεις ο νόμος Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Τέλος, σχετικά με την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ. Η απόφαση αυτή επιφέρει ένα μούδιασμά στην αγορά ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες που έδωσαν τα οχήματα τους για απόσυρση, την τελευταία στιγμή, βρίσκονται στον αέρα. Καθημερινά δεχόμαστε διαμαρτυρίες από επιχειρήσεις μέλη μας. Δεν είναι δυνατόν η αγορά να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την αύξηση των τελών (πράσινα) και παράλληλα επιδότηση για την απόσυρση. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η κατάργηση της απόσυρσης θα έπρεπε να ακυρωθούν και οι αυξήσεις στα τέλη. Αν η αύξηση των τελών γίνεται αποκλειστικά για φοροεισπρακτικούς λόγους τότε θα πρέπει να γίνει τιμαριθμικά με βάση το καθεστώς που ίσχυε.

Ζητούμε να ισχύσει νέα απόσυρση, αφού προηγηθεί διάλογος, να μπει ένα ηλικιακό πλαφόν 20ετίας, να αφορά αυτοκίνητα που ρυπαίνουν και να δοθούν κίνητρα για απόσυρση μόνο σε αυτή την κατηγορία. Εκτιμούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος ενώ η επιχειρηματικότητα (συνεργεία, έμποροι ανταλλακτικών και αυτοκινήτων) δεν θα δεχτεί άλλους κλυδωνισμούς.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τη συζήτηση των προτάσεων μας.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΓΟΠΟΥΛΟΣ