ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2010
Επιστολή του Β.Ε.Θ. σχετικά με το ΕΣΠΑ 2007-2013

Αξιότιμη κα. Λιονή,

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, θα πρέπει να αποτελέσει μείζονα προτεραιότητα για την πολιτεία. Η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.
 
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ανέρχεται μόλις στο 3,15% των πόρων που μας αναλογούν, δηλαδή έχουν απορροφηθεί περί τα 827 εκατ. ευρώ. Είναι επιτακτική ανάγκη, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που αφορούν στη διαδικασία διαχείρισης και εφαρμογής του ΕΣΠΑ.

Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε η υλοποίηση του ΕΣΠΑ να βασιστεί σε ένα νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο με απλούστερες διαδικασίες και λιγότερους εμπλεκόμενους φορείς στη διαχείριση.

Οι αλλαγές θα πρέπει να συνοψίζονται στο τρίπτυχο: απλοποίηση, αποκέντρωση, επιτάχυνση. Το ΕΣΠΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα στοχευμένο εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα Επιμελητήρια μπορούν να αποτελέσουν αρωγούς της πολιτείας συμμετέχοντας στις Επιτροπές Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού των προγραμμάτων που είχαν προδημοσιευθεί στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2009, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ, καθώς επίσης των νέων προγραμμάτων και διαδικασιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπουργού, κας Λούκας Κατσέλη, ζητούμε:

1)Την άμεση επίσπευση των σχετικών διαδικασιών προκήρυξης των προγραμμάτων με τη θέσπιση κριτηρίων και προϋποθέσεων που απηχούν στις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δεν τις αποκλείουν από τα προγράμματα χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές εκ των επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα εν λόγω προγράμματα λόγω των χαμηλών τζίρων που καταγράφουν. Ως μίνιμουμ τζίρο προτείνουμε τις 20.000 ευρώ.

2) Τη θεσμοθέτηση διαβούλευσης με τα Επιμελητήρια για το σχεδιασμό νέων δράσεων που θα δίνουν έμφαση στους τομείς της παραγωγής -μεταποίησης-παροχής υπηρεσιών αλλά και της εξωστρέφειας και της οργανωτικής λειτουργίας των επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και την καινοτομία πέρα από την απλοποίηση των κριτηρίων συμμετοχής και των διαδικασιών αξιολόγησης.

3) Την επίσπευση της αξιολόγησης των προτάσεων που κατέθεσαν τα Επιμελητήρια της χώρας στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 -2013». (Το ΒΕΘ κατέθεσε πρόταση με τίτλο «Ψηφιακό Επιμελητήριο – Ψηφιακή Διαχείριση ΒΕΘ» συνολικού προϋπολογισμού 277.246,05 ευρώ).

4) Την αξιοποίηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΑΝ ΙΙ «ΕΦΕΠΑΕ» στον οποίο συμμετέχουν σχεδόν στο σύνολό τους οι κυριότεροι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας (Επιμελητήρια, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Σύνδεσμοι, κλπ) για τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΠΑΝ ΙΙ που απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

5) Την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού και την απλοποίηση των όρων ένταξης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου Αναπτυξιακού Νόμου της χώρας για το νομό Θεσσαλονίκης. Η καθυστέρηση που έχει καταγραφεί στις πιστώσεις, ελλείψει ρευστότητας, το προηγούμενο διάστημα για επενδύσεις που είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχει ως παρελκόμενο να δημιουργείται στασιμότητα στην επενδυτική δραστηριότητα αλλά και στη διάθεση των επιχειρήσεων να επιχειρήσουν.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΑΓΟΠΟΥΛΟΣ