ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2011
Επιστολή ΒΕΘ προς τον Υπουργό Οικονομικών

Κάθε προσπάθεια για αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μας βρίσκει σύμφωνους.
Πρέπει όμως η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά σήμερα που η βαθειά ύφεση και τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας κινδυνεύουν να «τινάξουν στον αέρα» ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυσάρεστες συνέπειες στην οικονομία και στην απασχόληση.
 
Γι’ αυτό ζητούμε:
1)           Να συμψηφίζονται οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων από το δημόσιο με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, διότι διαφορετικά υγιείς επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εξαγωγικές θα καταρρεύσουν.
2)         Να επανέλθει η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ, που καταργήθηκε από τις 01/07/2010 και προτείνουμε   το υπόλοιπο βεβαιωμένο ποσό μετά την προκαταβολή να μπορεί να καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις (με την ανάλογη προσαύξηση) επιλέγοντας η επιχείρηση τον αριθμό των δόσεων κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης ΦΠΑ, ώστε το Δημόσιο να γνωρίζει το ύψος του ΦΠΑ και την ημερομηνία είσπραξής του.
3)          Να αυξηθούν τα ποσοστά των ζημιών από ακάλυπτες επιταγές και άλλες ανεπίδεκτες είσπραξης απαιτήσεις (λόγω της κρίσης) που θα αναγνωρίζονται από τον φορολογικό έλεγχο μέχρι το 2% του κύκλου εργασιών, έτσι ώστε τουλάχιστον γι΄ αυτές τις ζημιές να μην πληρώνονται φόροι.
4)         Να καταργηθεί η παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν3842/2010, για εξόφληση με μετρητά των πωλήσεων προς ιδιώτες πέραν του ποσού των 1.500,00€. Ειδικά στην αγορά της Θεσσαλονίκης οι επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες και την υπόλοιπη περιφέρεια, πραγματοποιούν ένα μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους με μετρητά. Πολλοί κλάδοι πλήττονται με το μέτρο αυτό και με επιστολές τους προς το επιμελητήριο ( μπορούμε να σας τις αποστείλουμε) επισημαίνουν τη δυσλειτουργία της αγοράς, αφού χάνονται οι εν δυνάμει πελάτες και παράλληλα δεν έχουμε πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, υποβάλλουμε τα αιτήματα που είχαμε υποβάλλει για την προστασία των ΜμΕ από την κρίση και προτείνουμε:
vΤην απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των νέων επιχειρηματιών για τα πρώτα τρία χρόνια από την ίδρυση της επιχείρησής τους και την τήρηση μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τη μείωση των συντελεστών καθαρού κέρδους, κάτι που κρίνεται απολύτως αναγκαίο όλα τα τελευταία χρόνια, με την πίεση που δέχονται οι μικρές επιχειρήσεις στον ανταγωνισμό τους με τις μεγάλες μονάδες, τα πολυκαταστήματα και κατά τα τελευταία χρόνια και από τις επιχειρήσεις των γειτονικών βαλκανικών χωρών.

v Επαναφέρουμε το αίτημα της άμεσης κατάργησης του ΚΒΣ και της τυπολατρίας, η οποία ελάχιστα απέδωσε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και την ένταξη των όποιων ελάχιστων προϋποθέσεων για την επάρκεια των βιβλίων στη φορολογία εισοδήματος. Οι διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος και των λοιπών φορολογικών αντικειμένων πρέπει να κωδικοποιηθούν έτσι ώστε να καταργηθούν τα περιθώρια των διαφορετικών ερμηνειών και των αμέτρητων ερμηνευτικών εγκυκλίων. Όλοι να λειτουργούν με ταμειακές μηχανές και φορολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι μπορούν να συνδέονται on line με το taxisnet για την επιβεβαίωση της γνησιότητας των στοιχείων, την αποφυγή των πλαστών και εικονικών τιμολογίων και την άμεση εικόνα σχετικά με τους παρακρατούμενους φόρους και τον ΦΠΑ.
v  Ζητούμε την κατάργηση της απόφαση ΔΟΣ/Α/1150236/ΕΞ/9-11-2010 για τα μη συνεργάσιμα κράτη, στα οποία εντάσσεται και η ΠΓΔΜ, ΧΙΛΗ, ΜΑΛΑΙΣΙΑ, ΧΟΝΚ ΚΟΝΓΚ, ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ , γιατί  αρκετές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας έχουν οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις αυτών των χωρών και ειδικά στον ιματισμό και στην κλωστοϋφαντουργία έχουν ήδη προχωρήσει σε προγραμματισμό και παραγγελίες για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2011, την χώρα μας.
Επισημαίνουμε ότι η διατήρηση της παραπάνω απόφασης θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών εκ των επιχειρήσεων της περιοχής μας, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας.
v Συμφωνούμε με την αναδιάρθρωση και την ουσιαστική ενασχόληση του ελεγκτικού μηχανισμού σε επιχειρήσεις με βάση κριτήρια π.χ. παραβάσεων, ζημιών, μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ κ.λ.π και τον δειγματοληπτικό έλεγχο των υπολοίπων επιχειρήσεων. Ο στόχος πρέπει να είναι κάθε (τριετία) να ελέγχονται και να κλείνουν τα βιβλία όλων των επιχειρήσεων, αρχίζοντας από αυτές που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας.
v Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό επιχείρημα για να μην καταργηθούν οι πάσης φύσεως δημοσιεύσεις (πέραν του ΦΕΚ) των επιχειρήσεων στις εφημερίδες που αποτελούν πραγματική οικονομική πληγή για τις ΜμΕ. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις να επιλέγουν που θα αναρτούν τους ισολογισμούς τους και τις διάφορες ανακοινώσεις τους (πέραν του υποχρεωτικού ΦΕΚ).

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο αγώνας για τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου και για την αποτροπή της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, πρέπει να είναι διαρκής και το Επιμελητήριό μας έχει δεσμευθεί και συμβάλει καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση.


Με τιμή,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος ΒΕΘ