ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2013
Άρθρο του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου στην ειδική έκδοση του 'Ελεύθερου Τύπου' για την 78η ΔΕΘ
Ημερομηνία: 13 Σεπτεμβρίου 2013 11:33:23


Η ΔΕΘ μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα
 
Μέσα στην μακραίωνη ιστορία της η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Ανοιχτή πόλη στους δύο κόσμους, της Δύσης και της Ανατολής, υπήρξε σταθμός για όλους τους λαούς που πέρασαν από αυτήν. Ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε η δημιουργία της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης, η οποία εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων σε αναπόσπαστο κύτταρο για την ανάδειξη του οικονομικού γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Εδώ και δεκαετίες η ΔΕΘ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παρουσίαση επιχειρήσεων, καινοτομιών, νέων προϊόντων, για την ανταλλαγή απόψεων αλλά και για την σύναψη συνεργασιών. Με μότο ‘εδώ… όλα παίζουν!!!’ και θέτοντας ως βασικούς άξονες την καινοτομία, την τεχνολογία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια η 78η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου, στοχεύει να αποτελέσει σημείο αναφοράς, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους χιλιάδες των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η φετινή διοργάνωση, πραγματοποιείται από τον ενιαίο πλέον εθνικό εκθεσιακό φορέα ΔΕΘ-HELEXPO A.E. Στο πλαίσιο αυτό δυναμικό παρών στην 78η ΔΕΘ θα δώσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης που θα αποτελέσει την ομπρέλα για τις επιχειρήσεις - μέλη του που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην φετινή έκθεση. Ακολουθώντας την πάγια τακτική στήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και της εκθεσιακής του πολιτικής, που στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των μελών του, το ΒΕΘ και οι επιχειρήσεις – μέλη του θα βρίσκονται στο περίπτερο 16. Είναι δεδομένο ότι η 78η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξη της χώρας και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Ωστόσο ο θεσμός της έκθεσης μέσα στη μακρόχρονη πορεία του –σε λαμπρές, αλλά και δύσκολες, ακόμη και σε σκοτεινές, περιόδους- παρουσιάζει με συνέπεια την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα που καινοτομεί, την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη με σκληρή δουλειά να πάει μπροστά.

Η ΔΕΘ παρά την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε μπορεί και πρέπει να προσφέρει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το επιχειρείν είναι ζωντανό και έτοιμο για δράση. Μπορεί να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να προβάλλει με έμφαση τις διεξόδους, που οδηγούν στην επίτευξη ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών. Αναπτυξιακών ρυθμών που φαίνεται να έχουμε απολέσει καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κοινωνία πορευτήκαμε έχοντας ως οδηγό την κατανάλωση και αδιαφορώντας για την παραγωγή, με αποτέλεσμα όταν οι κρουνοί της δανειοδότησης στέρεψαν η ελληνική οικονομία να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ξαφνικά με έναν πολύ σκληρό τρόπο είδαμε πόσο ανταγωνιστικό είναι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ενώ διαπιστώσαμε ότι η ίδια η επιβίωσή μας αποτελεί συνάρτηση από την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας στην σκληρή πραγματικότητα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη για την διαμόρφωση ενός παραγωγικού, ορθολογικού και εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου. Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί το εν λόγω μοντέλο είναι να αντιληφθούμε ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από την συντονισμένη προσπάθεια των επιχειρήσεων, του κράτους και όλων των παραγωγικών φορέων της οικονομίας. Όλοι μαζί αναλαμβάνοντας δράση μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε η ΔΕΘ να ενισχυθεί προς όφελος της πόλης και των πολιτών, και να γίνει εκ νέου ο σημαντικότερος μοχλός για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.