ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2013
Άρθρο του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου στο αφιέρωμα του 'Αγγελιοφόρου' για την 78η ΔΕΘ
Ημερομηνία: 13 Σεπτεμβρίου 2013 11:35:33


Απαιτείται ανάπτυξη στην πράξη
 
Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο επιχειρηματικός κόσμος κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η διαρκής μείωση της ζήτησης, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και οι διαδοχικές, ευφάνταστες, φορολογικές επιθέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Είναι κατανοητό από όλους μας ότι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Η αγορά δεν έχει άλλες αντοχές, η κλειδωνιά του λουκέτου, γίνεται ολοένα και πιο ηχηρή.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ακολουθήσαμε ένα στρεβλό και κοντόφθαλμο μοντέλο ανάπτυξης, που στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική και δημόσια καταναλωτική δαπάνη, με κύριο όχημα τα δανεικά του κράτους. Ας καταλάβουμε επιτέλους το προφανές: Η έξοδος από την κρίση δε σημαίνει επιστροφή στην πραγματικότητα που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Η Πολιτεία έχει ευθύνη να δημιουργήσει ικανές προϋποθέσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, που δυστυχώς μέχρι σήμερα αναλώνεται μόνο σε βαρύγδουπες δηλώσεις, σε καλές προθέσεις και σε υπέρμετρη αισιοδοξία. Η αισιοδοξία πρέπει να συνοδευτεί και με πράξεις.

Για να μπορέσει έστω και την ύστατη στιγμή η επιχειρηματική κοινότητα και ευρύτερα η κοινωνία να διασωθεί χρειαζόμαστε ένα νέο δυναμικό αναπτυξιακό πρότυπο, που θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία, διέξοδο, ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Ένα τέτοιο πρότυπο θα πρέπει να στηριχθεί στην εξωστρέφεια της οικονομίας και στον εξαγωγικό της προσανατολισμό, στην ποιοτική αναβάθμιση αλλά και στη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής, στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αποφασιστικά μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων, την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Πρώτη και βασικότερη προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού και προπάντων, δίκαιου φορολογικού συστήματος. Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα επιλέξει μια χώρα που φορολογεί τις επιχειρήσεις δύο και τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς και διαθέτει μία φορολογική νομοθεσία που διατάξεις και ρυθμίσεις αλλάζουν συνεχώς. Την ίδια ώρα απαραίτητη είναι η εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Είναι ανάγκη να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, τόσο στο επίπεδο της έμμεσης φορολογίας – με μείωση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα – όσο και της άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων. Η καθιέρωση ενός flat tax της τάξης του 15%, που έχει εξαγγελθεί ως πρόθεση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι ένα βήμα που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερης σημασίας μεταρρύθμιση, είναι η εξυγίανση του δημοσίου τομέα. Ωστόσο οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς σοβαρό σύστημα αξιολόγησης και ριζική αναδιάρθρωση δομών, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά οδηγούν το δημόσιο τομέα σε πλήρη παράλυση. Οι καθυστερήσεις, η αναποτελεσματικότητα και τα φαινόμενα διαφθοράς, που αποτελούν εμπόδιο για τις επενδύσεις, όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά επιδεινώνονται. Στο νέο οικονομικό οικοδόμημα που αναπόφευκτα δημιουργείται, οι νέες ιδέες, η έρευνα και η καινοτομία θα αποτελέσουν τις νέες προκλήσεις.

Η καινοτομία, βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, συνίσταται στη δημιουργία, την παραγωγή, την αφομοίωση και την εκμετάλλευση με επιτυχία των νέων «επιτευγμάτων» στον επιστημονικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Κυβέρνηση και πολίτες καλούμαστε να αναμετρηθούμε με μια ιστορική πρόκληση, αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την αναγέννηση της χώρας. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε.