ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2013
Άρθρο του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου στην εφημερίδα ‘Καρφίτσα’
Ημερομηνία: 19 Δεκεμβρίου 2013 09:54:55


Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά

Η διαδρομή της χώρας μας το 2013 κάθε άλλο παρά σπαρμένη με άνθη ήταν. Η ανελέητη λιτότητα, οι φοροεπιδρομές, η ανομβρία στις πωλήσεις, η ανυπαρξία διοχέτευσης ρευστότητας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η κατακόρυφη αύξηση των λουκέτων επιχειρήσεων, και η αλματώδης άνοδος της ανεργίας ήταν μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της χρονιάς που σε λίγες ημέρες αποχαιρετούμε.

Ωστόσο αυτό που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι οι τιτάνιες προσπάθειες της Ελλάδας, η οποία υπήρξε απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις της και κατάφερε να αφήσει πίσω της την απειλή που εκφράστηκε με τον όρο Grexit. Η χώρα μας ανέλαβε να φέρει σε πέρας μια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική Ευρώπη. Χάρη στις θυσίες των πολιτών της, κατάφερε να εξαλείψει μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια, ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 24 δισ. ευρώ.

Θετικά βήματα υπάρχουν και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Αισθητή βελτίωση έχει υπάρξει και σε τομείς που επηρεάζουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον. Συνολικά την τελευταία διετία, η χώρα έχει ανέβει 28 βαθμίδες στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στον τομέα της διευκόλυνσης της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, όπου φέτος η Ελλάδα πραγματοποίησε φέτος ένα άλμα 110 θέσεων. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στην 36η θέση μεταξύ 189 χωρών με αποτέλεσμα να αναφέρεται ως παράδειγμα καλής πρακτικής στο συγκεκριμένο τομέα.

Σημαντικό ορόσημο αποτελεί η λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, για τη σύσταση επιχειρήσεων. Επίσης, η ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, μιας υπηρεσίας η οποία συμβάλει στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές με το κράτος, στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, τα Επιμελητήρια της χώρας έχουν αναλάβει κομβικό ρόλο, τόσο για τη σύσταση όσο και για τη λειτουργία των δομών αυτών.

Τι περιμένουμε όμως για το 2014;
Κατ’ αρχήν, αναμένουμε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση ως προς το θέμα της ρευστότητας και της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε επενδυτικά κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και πρέπει να αναλάβουν ξανά ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Επιπλέον απαιτούνται αποφασιστικότερες κινήσεις σε επίπεδο Ε.Ε., με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Αυτό, μπορεί να γίνει μέσα από την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης. Με τη δημιουργία συστήματος κοινής εποπτείας, κοινού ταμείου εκκαθάρισης αφερέγγυων τραπεζών και πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Βελτιώσεις απαιτούνται και στο επίπεδο της φορολογίας, προς την κατεύθυνση της απλοποίησης του συστήματος και της ανταγωνιστικότητας των φορολογικών συντελεστών. Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει δεσμευθεί για τη σταδιακή εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή στα επίπεδα του 15%. Ελπίζουμε ότι οι θετικές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχιστούν και θα επιτρέψουν το ταχύτερο δυνατό την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Την ίδια ώρα σημαντικές ευκαιρίες αναμένεται να προκύψουν από την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, την εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το σχέδιο στρατηγικών συνεργασιών σε περιφερειακά λιμάνια, μαρίνες και αεροδρόμια. Κάνοντας μια γιγάντια προσπάθεια, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη. Αποδεικνύει καθημερινά, ότι αξίζει την εμπιστοσύνη των εταίρων της και της διεθνούς κοινότητας. Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος στους εταίρους μας είναι ότι η λιτότητα που διαδέχεται τη λιτότητα δεν μπορεί να έχει θετικά αποτέλεσμα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μπροστά σε μία Ευρώπη που ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον και ενώνει τις χώρες που την απαρτίζουν.