ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2013
Ομιλία του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου στο εκπαιδευτικό σεμινάριο ‘Management vs Leadership – Branding your company’ του ΣΕΓΕ
Ημερομηνία: 2 Δεκεμβρίου 2013 10:00:58


Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που παραβρίσκομαι στην εναρκτήρια τελετή του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ‘Management vs Leadership – Branding your company’ που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας, ένας δυναμικός σύνδεσμος που προσφέρει στήριξη και ενημέρωση στις γυναίκες επιχειρηματίες που καλούνται να επιβιώσουν υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, του ανταγωνισμού και προπάντων της καθημερινότητας που τους αναγκάζει να επιτελέσουν ένα τριπλό ρόλο, αυτό της συζύγου, της μητέρας και της επιχειρηματία.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις ευχές για καλή επιτυχία του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Γυναίκες επιχειρηματίες.

Κάποτε το λεκτικό αυτό σχήμα θεωρούνταν σχεδόν οξύμωρο, αν όχι σπάνιο. Η σημερινή πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από το ιδανικό, είναι όμως σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ICAP Group, μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκες, ενώ οι επιχειρήσεις με γυναίκα επικεφαλής φαίνεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας. Επιπλέον, το 69% των γυναικών που διοικούν εταιρείες έχουν κάποια μετοχική σχέση με την επιχείρηση. Θα πρέπει να επισημάνω ότι κατά κύριο λόγο πρόκειται για ΜμΕ. Φεύγοντας από τα στενά ελληνικά όρια δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα ποσοστά των αυτοαπασχολούμενων γυναικών επιχειρηματιών στην ΕΕ που αγγίζουν μόλις το 34,4%, ενώ το μερίδιό τους στις νεοσύστατες επιχειρήσεις κυμαίνεται γύρω στο 30%. Αν τώρα θέλουμε να κάνουμε μία αναφορά στον κατάλογο επιχειρήσεων του περιοδικού Fortune που πρόσφατα δημοσίευσε σχετική έρευνα, στις 500 πρώτες επιχειρήσεις του πλανήτη μας, καταγράφεται ότι μόνο το 6% των υψηλών ιεραρχικά θέσεων είναι καλυμμένες από γυναίκες.

Συγκεκριμένα, μόνο το 1% του καταλόγου των 500 "χρυσών" επιχειρήσεων του Fortune έχουν γυναίκες σε θέσεις Γενικών Διευθυντών, Διευθυνόντων Συμβούλων και Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων. Ως εκ τούτου πολύ λίγες γυναίκες φαίνεται να φτάνουν στην κορυφή της επαγγελματικής ελίτ και του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ελάχιστες γυναίκες που κατάφεραν να αναρριχηθούν στις υψηλότερες βαθμίδες των επιχειρήσεων φαίνεται να συναντούν ένα αόρατο εμπόδιο, ένα εμπόδιο που ονομάστηκε "γυάλινη οροφή".

Η "γυάλινη οροφή" είναι όλα εκείνα τα ορατά και αόρατα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και βασίζονται κυρίως σε προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα. Διάφορες κοινωνιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι κύριοι παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να αναλάβουν ηγετικές θέσεις και να αρκούνται σε μεσαίες θέσεις στελεχών, είναι το άγχος της σύγκρουσης μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής καθώς και η έλλειψη οράματος και αυτοπεποίθησης. Επιπλέον, η αίσθηση, η οποία επικρατεί στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο είναι ότι η ηγεσία είναι "ανδρική" υπόθεση, κάνει πολλές γυναίκες να "δειλιάζουν" και να πείθουν τον εαυτό τους πως δεν είναι κατάλληλες για υψηλόβαθμες θέσεις. Κατά συνέπεια οι γυναίκες έχουν μικρότερη πρόσβαση στον έλεγχο και τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Πώς όμως μπορούν οι γυναίκες να ξεπεράσουν τις προαναφερθείσες αναστολές; Μια λύση που προτείνεται για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι η εκπαίδευση και ειδικότερα η εκπαίδευση γυναικών μέσω ειδικών σεμιναρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σημερινό σεμινάριο που αναμφίβολα μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές στις συμμετέχουσες. Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι να ενδυναμώσει και να προετοιμάσει τις γυναίκες να κατακτήσουν ανώτερες θέσεις σε πείσμα των κοινωνικών προκαταλήψεων.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα αλλά και της ανεργίας που καλπάζει, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να ενθαρρύνεται και προπάντων να είναι ισότιμη. Οι γυναίκες θα πρέπει να αξιολογούνται και να ανέρχονται, αξιοκρατικά, σύμφωνα με την αξία και τις ικανότητές τους.

Η διαφορετική οπτική, που διαθέτουν αλλά και άλλα χαρακτηριστικά, όπως το ότι είναι πιο ευέλικτες και προσεκτικές στην ανάληψη κινδύνου, είναι βέβαιο ότι θα εμπλουτίσει και θα ωφελήσει τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και την ελληνική οικονομία. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να απαλειφθούν όλοι εκείνοι οι ανασταλτικοί παράγοντες, που δυσχεραίνουν την πλήρη ένταξη των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα. Μέσα από μία συγκροτημένη πολιτική πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για τη γυναίκα και την οικογένεια.

Μέσα από μία σύγχρονη, τεχνοκρατική αντίληψη για τις σημαντικές δυνατότητές που διαθέτουν προκειμένου να προσφέρουν. Κυρίες και κύριοι, Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο κόσμος της ηγεσίας δεν ανήκει αποκλειστικά ούτε στους άντρες, αλλά ούτε στις γυναίκες. Οι ηγετικές θέσεις θα πρέπει να ανήκουν στους ικανούς και στους επίμονους στο στόχο τους, ανεξαρτήτως φύλου.

Η ηγεσία είναι για όσους δεν τους εμποδίζει κανένα φράγμα και καμία "γυάλινη οροφή", η ηγεσία είναι για όσους το λέει η ψυχή τους. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε, ότι οι ηγέτες δε γεννιούνται μόνο όπως πολλοί πιστεύουν, αντίθετα οι ηγέτες εκπαιδεύονται!

Σας ευχαριστώ