ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2013
Χαιρετισμός του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου σε δείπνο προς τιμή του Γενικού Προξένου της Ρωσίας Αλεξέϊ Ποπόβ
Ημερομηνία: 19 Νοεμβρίου 2013 10:12:22


Κυρίες και κύριοι,

είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το ότι μου δίνετε η ευκαιρία να απευθύνω ένα σύντομο χαιρετισμό στο δείπνο που παρατίθεται προς τιμή του Γενικού Προξένου της Ρωσίας Αλεξέϊ Ποπόβ, ενός διπλωμάτη με ιδιαίτερες αρετές και ικανότητες, που έχει συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Ο κ. Ποπόβ, μέσα από μία σειρά δράσεων, συχνά εξελίσσεται, σε συνοδοιπόρο στην αναζήτηση των επιχειρηματικών μας οραμάτων και για αυτό θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά. Η συνεργασία μας με τον κ. Ποπόβ σε κοινούς στόχους είναι πραγματικά εξαιρετική και κατά συνέπεια αποτελεί για εμάς πάντα τιμή και χαρά να τον συναντούμε και να συζητούμε μαζί του σημαντικά θέματα για τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Πρόσφατα γιορτάσαμε την επέτειο 185 χρόνων από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας. Σχέσεων που βασίζονται στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στον αλληλοσεβασμό και στην πολιτιστική και θρησκευτική σύγκλιση. Οι βαθιές ιστορικές ρίζες των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προωθούμε τις διμερείς οικονομικές, οι οποίες υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ενισχυθούν. Η αμοιβαία διάθεση ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών αντικατοπτρίζεται στην αύξηση 22% που κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία το 2012, πλησιάζοντας τα 460 εκατομμύρια ευρώ. Κλάδοι, μεταξύ άλλων, όπως: τα οπωροκηπευτικά, οι μεταφορές, τα τρόφιμα, τα ποτά, η γουνοποιία, είχαν καθοριστική συμβολή στην ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών σχέσεων, ανοίγοντας μονοπάτια για μια συστηματική συνεργασία, με προφανή οικονομικά οφέλη.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον τουριστικό κλάδο, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα, όταν ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τους 875.000. Αναντίρρητα μια αγορά που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια καταναλωτές, όπως αυτή της Ρωσίας, αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιδιώξουν συνέργειες αλλά και εξαγωγές προς αυτή.

Η εξωστρέφεια και η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης εκτός συνόρων, αποτελούν, άλλωστε, στόχο επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους θεωρούμε σημαντική κάθε προσπάθεια με στόχο τη διευκόλυνση της δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση τυχόν εμποδίων, σε θέματα γλώσσας, τελωνειακών και άλλων διοικητικών διαδικασιών, τραπεζικών συναλλαγών κ.α.

Επίσης είναι σημαντικό να υπάρξουν πρωτοβουλίες προβολής των ελληνικών προϊόντων στους Ρώσους καταναλωτές, με στόχο να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους, να στηριχθούν οι πωλήσεις τους και να προκύψει όφελος τόσο για τους Έλληνες εξαγωγείς, όσο και για τους τοπικούς συνεργάτες τους.

Από την πλευρά της επιμελητηριακής κοινότητας, πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με κινήσεις που βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν συνεργάτες, αλλά και να προωθήσουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά με περισσότερη γνώση, με ανταγωνιστικότερες προδιαγραφές και με μεγαλύτερη επιτυχία.

Αναλαμβάνοντας από 1η Ιανουαρίου του 2014 την Προεδρία της Ε.Ε., εκτιμώ πως η Ελλάδα θα εργαστεί ουσιαστικά για την προώθηση όχι μόνο των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, αλλά και των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται εποικοδομητικά και ουσιαστικά και ο κ. Ποπόβ. H προσφορά και η ζέση που έχει επιδείξει για θέματα που αφορούν τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις είναι αξιομνημόνευτη.

Σας ευχαριστώ και ευχαριστώ για μία ακόμη φορά τον κ. Ποπόβ, για τη στήριξη που μας παρέχει, όποτε του ζητηθεί.