ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2014
Άρθρο του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου για το αφιέρωμα της εφ. «δήμων δρώμενα και άλλα»
Ημερομηνία: 7 Σεπτεμβρίου 2014 11:03:49


Η ΔΕΘ μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα

Μέσα στην μακραίωνη ιστορία της η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Ανοιχτή πόλη στους δύο κόσμους, της Δύσης και της Ανατολής, υπήρξε σταθμός για όλους τους λαούς που πέρασαν από αυτήν.

Ορόσημο για τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε η δημιουργία της Διεθνούς Έκθεσης της πόλης, η οποία εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων σε αναπόσπαστο κύτταρο για την ανάδειξη του οικονομικού γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Εδώ και δεκαετίες η ΔΕΘ αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την παρουσίαση επιχειρήσεων, καινοτομιών, νέων προϊόντων, για την ανταλλαγή απόψεων αλλά και για την σύναψη συνεργασιών. Με μότο ‘το παιχνίδι συνεχίζεται!!!’, κεντρικούς άξονες την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη και ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, η 79η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 14 Σεπτεμβρίου, στοχεύει να αποτελέσει σημείο αναφοράς, τόσο για τους συμμετέχοντες, όσο και για τους χιλιάδες των επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο συνδυασμός του εμπορικού και επιχειρηματικού περιεχομένου της 79ης ΔΕΘ με το πολυποίκιλο πρόγραμμα ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που φιλοξενεί η HELEXPO αναμένεται να προσδώσουν την απαραίτητη δυναμική μιας πολυδιάστατης διοργάνωσης, μιας μεγάλης γιορτής στην οποία θα συμμετέχει η Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι δεδομένο ότι η 79η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξη της χώρας και την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Ωστόσο, ο θεσμός της έκθεσης μέσα στη μακρόχρονη πορεία του –σε λαμπρές, αλλά και δύσκολες, ακόμη και σε σκοτεινές, περιόδους- παρουσιάζει με συνέπεια την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα που καινοτομεί, την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη με σκληρή δουλειά να πάει μπροστά. Η ΔΕΘ παρά την κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε μπορεί και πρέπει να προσφέρει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το επιχειρείν είναι ζωντανό και έτοιμο για δράση. Μπορεί να καταδείξει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να προβάλλει με έμφαση τις διεξόδους, που οδηγούν στην επίτευξη ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών. Αναπτυξιακών ρυθμών που φαίνεται να έχουμε απολέσει καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κοινωνία πορευτήκαμε έχοντας ως οδηγό την κατανάλωση και αδιαφορώντας για την παραγωγή, με αποτέλεσμα όταν οι κρουνοί της δανειοδότησης στέρεψαν η ελληνική οικονομία να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Ξαφνικά με έναν πολύ σκληρό τρόπο είδαμε πόσο ανταγωνιστικό είναι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ενώ διαπιστώσαμε ότι η ίδια η επιβίωσή μας αποτελεί συνάρτηση από την προσαρμογή της εθνικής οικονομίας στην σκληρή πραγματικότητα του διεθνούς ανταγωνισμού. Πλέον είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού, ορθολογικού και εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου.

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί το εν λόγω μοντέλο είναι να αντιληφθούμε ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από την συντονισμένη προσπάθεια των επιχειρήσεων, του κράτους και όλων των παραγωγικών φορέων της οικονομίας.

Όλοι μαζί αναλαμβάνοντας δράση μπορούμε να συνεισφέρουμε ώστε η ΔΕΘ να ενισχυθεί προς όφελος της πόλης και των πολιτών, και να γίνει εκ νέου ο σημαντικότερος μοχλός για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.