ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2014
Άρθρο του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π. Παπαδόπουλου στο ειδικό αφιέρωμα της εφ. ‘Μακεδονία’ για την 79η ΔΕΘ
Ημερομηνία: 7 Σεπτεμβρίου 2014 11:19:58


Π. Παπαδόπουλος: Χρειαζόμαστε, επειγόντως, λύσεις για την πραγματική οικονομία
 
H περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Σύμφωνα μάλιστα με οικονομικούς αναλυτές στο τέλος του 2014, μετά από έξι συνεχή έτη ύφεσης, η ελληνική οικονομία μπορεί να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς μεταβολής.

Ωστόσο, και παρά τα θετικά σημάδια που αχνοφαίνονται στο βάθος οι αντοχές του επιχειρηματικού κόσμου, συνεχίζουν να δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο. Η διαρκής μείωση της ζήτησης, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, οι διαδοχικές, φορολογικές επιθέσεις, η ανελέητη λιτότητα και η συνεχής απειλή για νέα μέτρα δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι χωρίς πραγματική βούληση για την ανάπτυξη της χώρας και χωρίς ουσιαστικά μέτρα που δεν θα βασίζονται στην ανελέητη και ευφάνταστη υπερφορολόγηση, μεταστροφή προς το θετικότερο δεν θα υπάρξει.

Αντίθετα, ο κύκλος της διαρκούς ύφεσης θα είναι επαναλαμβανόμενος με θύματα μόνον επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Χρειαζόμαστε επειγόντως λύσεις για την πραγματική οικονομία. Εν μέσω της δυσμενούς συγκυρίας που βιώνουμε η προστασία των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, ειδικά των παραγωγικών, πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα, ώστε να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση και να επιτευχθεί ο αναπροσανατολισμός του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρωτίστως χρειάζεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις αλλά και να καλύψουν το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια, λόγω του αποκλεισμού της χώρας και του τραπεζικού συστήματος. Είναι απαραίτητο να υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες μέσω των υψηλών επιτοκίων επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες επισφάλειες.

Επιπλέον, για την ενίσχυση της ρευστότητας απαιτείται η επιτάχυνση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες καθώς και εφαρμογή νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Επιπρόσθετα απαιτείται η διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα έχει αναπτυξιακή και όχι αποκλειστικά εισπρακτική λογική.

Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται: φορολογικός συντελεστής 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων.

Μέσα στη λαίλαπα των προβλημάτων ο επιμελητηριακός θεσμός έχει λόγο ύπαρξης και μάλιστα άκρως σημαντικό. Είναι αδήριτη η ανάγκη απόσυρσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προαναγγέλλει το θάνατο των επιμελητηρίων το 2015.

Η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια από το 2015 είναι το επιστέγασμα ενός ιδιότυπου διωγμού, που έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία περίπου, με τα σχέδια περί υποχρεωτικών συνενώσεων και συγχωνεύσεων. Εάν στερηθούν τη μοναδική πηγή εσόδων τους, τα Επιμελητήρια θα κλείσουν. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρουν στα μέλη τους, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταργηθούν. Κατά συνέπεια, κάποιος φορέας θα πρέπει να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

Εάν τα Επιμελητήρια εκλείψουν με τη σημερινή τους μορφή, θα πρέπει να δημιουργηθούν την επόμενη ημέρα, νέοι, κρατικοί φορείς, οι οποίοι θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Κανείς δεν αρνείται την ανάγκη αναμόρφωσης της λειτουργίας των Επιμελητηρίων, ώστε οι υπηρεσίες τους να προσαρμοστούν ακόμη καλύτερα στις ανάγκες της εποχής και των μελών τους.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η ΚΕΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης ολοκληρωμένης πρότασης, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του θεσμού. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε καταργήσεις φορέων που στους κόλπους τους έχουν τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος αποτελεί τον αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας.