ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2014
Άρθρο του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π.Παπαδόπουλου στο ειδικό αφιέρωμα της εφ. ‘Τύπος της Θεσσαλονίκης’ για την 79η ΔΕΘ
Ημερομηνία: 7 Σεπτεμβρίου 2014 11:26:26


Η ανάπτυξη αργεί…

H περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την προσπάθεια εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση. Σύμφωνα μάλιστα με οικονομικούς αναλυτές στο τέλος του 2014, μετά από έξι συνεχή έτη ύφεσης, η ελληνική οικονομία μπορεί να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς μεταβολής.

Ωστόσο, και παρά τα θετικά σημάδια που αχνοφαίνονται στο βάθος, οι αντοχές του επιχειρηματικού κόσμου, συνεχίζουν να δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο. Η διαρκής μείωση της ζήτησης, η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, οι διαδοχικές, φορολογικές επιθέσεις, η ανελέητη λιτότητα και η άγνοια για το τι μέλλει γενέσθαι, ακόμη και την επόμενη ημέρα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Είναι αυτονόητο ότι χωρίς πραγματική βούληση για ανάπτυξη της χώρας και χωρίς ουσιαστικά μέτρα, που δεν θα βασίζονται στην ανελέητη και ευφάνταστη υπερφορολόγηση, μεταστροφή προς το θετικότερο δεν θα υπάρξει. Αντίθετα, ο κύκλος της διαρκούς ύφεσης θα είναι επαναλαμβανόμενος με θύματα μόνον επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Η ανάγκη για μια νέα φορολογική προσέγγιση, η οποία δεν θα έχει πλέον εισπρακτικό αλλά αναπτυξιακό χαρακτήρα, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Το ίδιο ισχύει και για την ανάγκη προώθησης συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων, που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία. Όσο οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να εξαντλούν την ευρηματικότητά τους στο πώς θα μαζέψουν περισσότερους φόρους από τους ίδιους φορολογούμενους, η οικονομία δεν πρόκειται να βγει από το τέλμα. Τα ευτράπελα με τον ΕΝΦΙΑ, με το ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τη δυσκολία και αναβλητικότητα προώθησης μιας νέας αποτελεσματικής και πρακτικά εφαρμόσιμης ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι αν συνεχίσει να επικεντρώνεται μόνο στο εισπρακτικό μέρος του προβλήματος και στην συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της τρόικας, δεν πρόκειται να πετύχει βιώσιμη λύση. Ως ΒΕΘ έχουμε, κατ΄ επανάληψη, προτείνει εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις για μια νέα εθνική φορολογική πολιτική που και τα έσοδα θα ενισχύσουν και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες δεν θα επιβαρύνουν υπέρμετρα.

Πιο συγκεκριμένα ζητάμε: τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού πλαισίου, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15%, σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων και παροχή φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξει συμψηφισμός μεταξύ των οφειλών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο προς όφελος του δημοσίου, αλλά επί τη βάσει της ισοτιμίας και ισονομίας. Δεν μπορεί το κράτος να εκμεταλλεύεται την ισχύ του και να πράττει ότι το συμφέρει. Δεν μπορεί να μην εκδίδει φορολογική ενημερότητα όταν ο επιχειρηματίας έχει οφειλές, αλλά όταν χρωστάει αυτό να μην πληρώνει.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να μπει μπροστάρης στην προσπάθεια αναμόρφωσης του οικονομικού τοπίου, αρκεί η πολιτεία να τον ακούσει και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες.