ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2014
Συνέντευξη του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Π.Παπαδόπουλου στο ειδικό αφιέρωμα της εφ. ‘Χρηματιστήριο’ για την 79η ΔΕΘ
Ημερομηνία: 7 Σεπτεμβρίου 2014 11:28:04


Mε τα «λουκέτα» να συνεχίζονται στον χώρο της βιοτεχνίας, οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία είναι ικανές να αντιστρέψουν το «κλίμα» στη χώρα γενικότερα, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα;

Μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το ΑΕΠ της χώρας θα παρουσιάσει φέτος θετικό ρυθμό μεταβολής, για πρώτη φορά από το 2008. Οι επιδόσεις στο δημοσιονομικό τομέα παραμένουν εντός στόχων, ενώ τόσο η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, όσο και η ανταπόκριση ξένων επενδυτών στις κεφαλαιακές αυξήσεις των κυριότερων τραπεζών, αποτυπώνουν τη σταθερή ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην αγορά παραμένουν και μάλιστα διογκώνονται. Τα λουκέτα αυξάνονται με μαθηματική ακρίβεια και η οικονομική δυσπραγία σε συνδυασμό με την ανελέητη φορολόγηση επιτείνουν τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 771 βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά. Κάνοντας μία αναγωγή κατά μέσο όρο ημερησίως το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2014, 4,3 επιχειρήσεις έβαζαν τέλος στην ενεργό δράση. Για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, δεν είναι αρκετή η επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Απαιτείται μια συνολική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Ποια είναι τα πλέον απαραίτητα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων;

Οι προσδοκίες και οι διεκδικήσεις του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφείς.

Μεταξύ άλλων ζητούμε:

-Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και σύνδεση των αποτελεσμάτων με μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα, κέρδη επιχειρήσεων, ακίνητη περιουσία και ΦΠΑ για τους συνεπείς φορολογούμενους.

-Φορολογικό συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα.

-Μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος που, σήμερα φτάνει στο 80%, στο 50%. -Σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ.

-Ριζική αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων. Αναστολή του πόθεν έσχες για αγορά η κατασκευή πρώτης κατοικίας.

-Άμεση μείωση του κόστους δανεισμού καθώς σήμερα είναι απαγορευτικό. Επιστροφή δυνατότητας πλαφόν στις τράπεζες, προκειμένου οι επιχειρηματίες να εξυπηρετούνται καλύτερα εν μέσω της οικονομικής ανομβρίας.

-Διαμόρφωση ενός σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό.

-Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια.

-Εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την πρόταση των Επιμελητηρίων: κεφαλαιοποίηση των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποπληρωμή τους σε μηνιαία βάση που να ισούται με το 1% του συνόλου της οφειλής.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να συνδέεται η ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί ο ενδιαφερόμενος με τις τρέχουσες οφειλές, τις οποίες ενδεχομένως λόγω αδυναμίας να μην μπορεί να τις εξυπηρετήσει.

Πως μπορούν να συμβάλλουν τα βιομηχανικά επιμελητήρια της χώρας, στην προσπάθεια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της ευρύτερης ελληνικής οικονομίας;

Τα επιμελητήρια αποτελούσαν και αποτελούν τους συνομιλητές και τους συμβούλους της Πολιτείας για θέματα σχετικά με το επιχειρείν. Παράλληλα στέκονται αρωγοί μέσω δράσεων που πραγματοποιούν για τα μέλη τους. Και όμως παρά τη σειρά ανταποδοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν, η προσπάθεια φίμωσης της μοναδικής φωνής των επιχειρηματιών, είναι καταφανής.

Η ρύθμιση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια από το 2015, που προαναγγέλλει το θάνατο των επιμελητηρίων θα πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στα μέλη μας, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταργηθούν.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πολιτεία ότι εάν τα Επιμελητήρια εκλείψουν με τη σημερινή τους μορφή, θα πρέπει να δημιουργηθούν την επόμενη ημέρα, νέοι, κρατικοί φορείς, οι οποίοι θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.