ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

2015
Υπόμνημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά
Ημερομηνία: 15 Ιουλίου 2015 08:55:02


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

του

Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

 

προς τον

Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

κ. Αντώνη Σαμαρά

 

στη συνάντηση

με εκπροσώπους των φορέων

της Θεσσαλονίκης

 

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Ξενοδοχείο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ» (Θεσσαλονίκη)

Η πραγματική οικονομία, τους τελευταίους, κυρίως, μήνες, έχει περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας. Οι κάνουλες των τραπεζών είναι κλειστές για τις επιχειρήσεις. Ο τζίρος έχει υποχωρήσει δραματικά. Οι προμηθευτές του εξωτερικού έχουν κάνει παύση πίστωσης. Ο κίνδυνος νέων λουκέτων απειλεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί.

 

Πλέον το μοναδικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι το πώς θα δημιουργηθούν ξανά στην Ελλάδα συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης η οποία θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας και θα επιτρέπει την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Μιας ανάπτυξης, η οποία θα παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή και να αποκατασταθούν σταδιακά οι συνέπειες της κρίσης, ειδικά στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού. 

 

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που σημειώθηκε το 2014 δεν μπορεί να διατηρηθεί, κάτω από τις συνθήκες αβεβαιότητας και τον καθημερινό κίνδυνο ρήξης με τους εταίρους. Η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, σε ένα δρόμο που θα γυρίσει τη χώρα πίσω αρκετές δεκαετίες.

 

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα πολιτικά κόμματα και δη η ΝΔ οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αποφυγή του χειρότερου σεναρίου που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας. 

 

Μέχρι σήμερα η μικρομεσαία επιχειρηματική κοινότητα, συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να αρχίσουμε να βλέπουμε φως στο τούνελ της ύφεσης. Ήταν αυτή που δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και επωμίστηκε το μεγαλύτερο κόστος από την κρίση. Δυστυχώς όμως οι αντοχές του μικρομεσαίου επιχειρείν έχουν εξαντληθεί, δεν αντέχουμε άλλες περιπέτειες. 

 

Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία και την αγορά στην πρόοδο και όχι στην οπισθοδρόμηση. Είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη βάναυση λιτότητα. Η επίπτωση των μέτρων λιτότητας ήταν δραματική στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.  Το 2009, το ΑΕΠ ήταν 213 δις ευρώ. Πέρυσι διαμορφώθηκε στα 179 δις ευρώ. Η απώλεια του εθνικού εισοδήματος έφθασε στα 52 δις € ή στο 22,5%.

 

Ο επιχειρηματικός κόσμος όλο αυτό το διάστημα, και κατά την περίοδο που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση αλλά και σήμερα βομβαρδίζει με θέσεις και απόψεις που πιστεύουμε ότι δίνουν ρεαλιστικές λύσεις στα οξυμένα οικονομικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Κάποιες, επί των ημερών σας, εισακούστηκαν. Κάποιες άλλες όχι, ίσως γιατί δεν το επέτρεπαν οι αρνητικές συνθήκες που επικρατούσαν. Ωστόσο, εκτιμούμε, ότι πολλές από τις προτάσεις μας, και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στη φορολογία, τη φοροδιαφυγή,  το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και πάνω απ΄ όλα, την προώθηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, μπορούν να εφαρμοστούν.

 

Ως επιχειρηματική τάξη, θεωρούμε ότι πρωτίστως χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με σαφές χρονοδιάγραμμα, πλήρες κοστολογημένο, το οποίο να πείθει και τις αγορές και τους εταίρους μας και να έχει θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα, την ανάπτυξη και βεβαίως να διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.

 

Οι θέσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης είναι σαφείς:

 

Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούν να υπάρξουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη.

 

-Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος. Όχι ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος. Αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα, με σκοπό τη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής οικονομίας.

 

-Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες. Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων για την παραγωγή, ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

 

 

-Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα. Με συντελεστή 15% στο σύνολο των φορολογητέων κερδών για τα νομικά πρόσωπα, αναβάθμιση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ως προς τα πρόστιμα και τους ελέγχους, σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ, απαλλαγή από ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ως 25.000 ευρώ.

 

-Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, σε ορθολογικές βάσεις. Άρση των φορολογικών αντικινήτρων για την ανέγερση και αγορά κατοικίας, καθώς και για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές ή βιοτεχνικές δραστηριότητες.

 

-Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θέσπιση κινήτρων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές, για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύνδεση αποτελεσμάτων με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

 

-Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ενίσχυση μηχανισμών όπως τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών , προγράμματα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους, start-up funds σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η αγροτική παραγωγή κτλ.

 

 

Απλούστερες διαδικασίες

 

Στα χρόνια που έρχονται, η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί νέες επενδύσεις και σημαντική εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να αποκτήσει νέα προοπτική. Ωστόσο, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, ακόμα και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν ή να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες. Για την αναστροφή της κατάστασης απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις. Οι προτάσεις του ΒΕΘ, τις οποίες έχει διατυπώσει επανειλημμένα προς την Πολιτεία, περιλαμβάνουν:


-Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων.


-Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση.

 

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.

-Εφαρμογή ρυθμιστικών πλαισίων που καθορίζουν με σαφήνεια τους περιβαλλοντικούς όρους και τις προδιαγραφές χρήσης γης.


-Μείωση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων, με προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν την αδειοδότηση σημαντικών επενδύσεων.

 

Βήματα για την ανάπτυξη

 

-Πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

-
Ενεργοποίηση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

-Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων.

-Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

-Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κινήτρων για επενδύσεις αλλά και δεσμεύσεων των επενδυτών για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών.

-Μετατροπή των αεροδρομίων και λιμανιών της χώρας, στην προκειμένη περίπτωση του αεροδρομίου Μακεδονία και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε πόλους τοπικής ανάπτυξης.
 
-Ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευής ιδιωτικών μαρίνων. Στη Θεσσαλονίκη γίνεται κατά καιρούς πολύς λόγος για τη δημιουργία μαρίνων, οι οποίες μένουν μόνο στο σχεδιασμό.

-Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

 

Ανταγωνιστικότητα

 

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής. Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων.

 

-Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Επέκταση προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού. Παροχή ειδικών κινήτρων μέσω της φορολογίας, για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας

 

-Επίσπευση της διοικητικής μεταρρύθμισης, με προτεραιότητες τη μείωση του αριθμού των δημοσίων φορέων, τη διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, τη θέσπιση ποιοτικών και ποσοτικών στόχων παραγωγικότητας, τη διαμόρφωση σοβαρού συστήματος αξιολόγησης,  με κίνητρα και μηχανισμούς επιβράβευσης και προσέλκυσης των αρίστων.