ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Οικονομία
Ευρωζώνη: Μικρότερη επιβράδυνση της οικονομίας τον Νοέμβριο - Πιθανή μία πιο ήπια ύφεση
Ημερομηνία: 23 Νοεμβρίου 2022 16:24:53


Mικρότερη ήταν τον Νοέμβριο η μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας S&P Global, αλλά η συνολική ζήτηση συνέχισε να υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες του λόγω του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε μία πιο ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη από αυτή που αναμενόταν.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 47,8 μονάδες από 47,3 τον Οκτώβριο και 47 που περίμεναν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. Ωστόσο, ο Νοέμβριος είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που ο PMI ήταν χαμηλότερος από τις 50 μονάδες, το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας.

Ύφεση 0,2% στο δ' τρίμηνο

Η νέα μείωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο ενισχύει τις πιθανότητες για μία ύφεση της Ευρωζώνης κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον. «Ωστόσο, τα στοιχεία για τον PMI του Νοεμβρίου έχουν επίσης μερικά θετικά νέα.

Ιδιαίτερα, το συνολικό ποσοστό μείωσης ήταν μικρότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι περιορισμοί στην προσφορά δείχνουν επίσης σημάδια χαλάρωσης», πρόσθεσε. Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε ξανά, ενώ ο δείκτης PMI του τομέα διατηρήθηκε στα επίπεδα των 48,6 μονάδων του Οκτωβρίου που είναι χαμηλά 20 μηνών. Παρά τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση, οι εταιρείες αύξησαν τις προσλήψεις, αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2021. Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Ο βασικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 47,3 από 46,4 μονάδες.

Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε στις 45,7 από 43,8 μονάδες, αν και αυτή οφείλεται εν μέρει στην ολοκλήρωση ανεκτέλεστων παραγγελιών. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν ξανά σημαντικά, ενώ πτώση σημείωσε και ο δείκτης τιμών εκροών στις 63,7 από 66,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Μειώθηκαν οι πιέσεις στις τιμές «Οι πιέσεις στις τιμές, οι οποίες προκάλεσαν την περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής από την ΕΚΤ πρόσφατα, δείχνουν τώρα επίσης σημάδια χαλάρωσης, κυρίως στον μεταποιητικό τομέα», δήλωσε ο Γουίλιαμσον. «Αυτό δεν αναμένεται μόνο να βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού σε κάποιο βαθμό, αλλά και οι καλύτερες προοπτικές του πληθωρισμού μπορεί να περιορίσει κάπως την πίεση για περαιτέρω επιθετική πολιτική», πρόσθεσε. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο.