ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Πολιτική
Mητσοτάκης: Πρώτη φορά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης
Ημερομηνία: 7 Οκτωβρίου 2021 13:43:34


 

Ένα ιστορικό κείμενο τίθεται ενώπιον της Βουλής, καθιστώντας και τη συνεδρίαση ιστορική, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.
Μίλησε για θωράκιση της χώρας αλλά και για ένα σημαντικό βήμα προς την αμυντική ανεξαρτησία της Ευρώπης. «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που ένα κράτος δεχτεί επίθεση», τόνισε. Σε περίπτωση επίθεσης, θα έχουμε μαζί μας τον μεγαλύτερο στρατό της Ευρώπης, τη μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πλαισιώνεται με την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών αλλά και την προοπτική απόκτησης φρεγατών. Η χώρα θα διαθέτει πλοία αντάξια των καπετάνιων της, τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε ότι τα πρώτα Rafale θα φτάσουν στην Ελλάδα πριν το τέλος του έτους. 

«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε Ευρωπαίοι πραγματιστές χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, που είναι μονόδρομος», τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνογαλλικής Συμφωνίας, που προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, τη μόνη που έχει πυρηνικά στην Ένωση» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφλησή τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να τη χρηματοδοτεί», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει, «ούτε όμως και οικονομία χωρίς ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική να τη στηρίζει».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι «ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στον στρατό ξηράς καθώς η χώρα μας έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του «θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε. Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική πενταετούς επέκτασης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Κύριε Τσίπρα, έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας πρόθεση και σας καλώ ευθέως να αναθεωρήσετε τη θέση σας. Μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε στη συμφωνία με την Αίγυπτο, που ψηφίσατε παρών, δήλωσε.

Το «παρών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «σημαίνει "απών" ενώ το συμφέρον της χώρας μας θέλει σήμερα όλους παρόντες. Τι μεσολάβησε ώστε το αρχικό "ναι" του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει "όχι";» διερωτήθηκε.

Το Σαχέλ

Στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία να αφορά τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες και την υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Γνωρίζετε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις δεν μπορεί να προστεθούν σε συμφωνία. Επίσης ο όρος "επικράτεια", που ρητά προστατεύει η συγκεκριμένη εταιρική σχέση, περιλαμβάνει εκτός από το έδαφος, και τη θάλασσα και τον αέρα. Η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης της θάλασσας που καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, περιλαμβάνει μια γενική δέσμευση στην περίπτωση επίθεσης, ανεξάρτητα από τόπο ή αφορμή, γι’ αυτό και η αναφορά στο άρθρο 51 του χάρτη του ΟΗΕ είναι σημαντική. Το διεθνές δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση αφορά κάθε περιστατικό βίας ακόμα και εκτός επικράτειας, γι’ αυτό σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ποτέ άλλοτε μια τόσο ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας επί του πεδίου και, αν χρειαστεί, και εν όπλοις».

Ειδικά για την περιοχή του Σαχέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Εκεί σήμερα δραστηριοποιούνται οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με τη Γαλλία. Στα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών συμβουλίων γινόταν αναφορά στη μεγάλη στρατηγική σημασία της περιοχής για την Ε.Ε. Εσείς κ. Τσίπρα, μιλούσατε εκ του ασφαλούς γιατί, ως συνέχεια μιας συνεδρίασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου, βρήκα ένα δικό σας retweet, που λέει ότι η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται με τις εξελίξεις στην Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία, κύριε Τσίπρα;».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να αμφισβητηθεί την ιστορική συμφωνία. Πρόκειται για μια ασπίδα προστασίας της ακεραιότητάς μας απέναντι σε απειλές που προέρχονται από χώρες που τύποις είναι σύμμαχοί μας. Αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας της Ευρώπης, με προβολή της σταθερότητας και της ειρήνης».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους κάλεσε να αλλάξουν έστω την τελευταία στιγμή τη θέση τους και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. «Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων των Ελλήνων και θα αποτελέσουν έναν κατάλογο πατριωτικού χρέους. Από αυτόν δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Η ευθύνη είναι βαριά και βαριά η ετυμηγορία της ιστορίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.