ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1940

Επικαιρότητα
"Τι πιστεύουν οι Έλληνες-2022": Ένας στους τρεις θεωρεί τον πόλεμο ως τη μεγαλύτερη απειλή
Ημερομηνία: 13 Μαϊου 2022 12:08:00


Το 32,2% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί τον πόλεμο και τις συγκρούσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή και μόνο το 18,8% έχει θετική γνώμη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνει η έρευνα της διαΝΕΟσις για το 2022. 

Τι πιστεύουν, ποιες είναι οι σκέψεις και ποια τα συναισθήματα των Ελλήνων το 2022 σε κρίσιμα πολιτικά, οικονομικά, κρατικά και κοινωνικά ζητήματα προσπάθησε να αποτυπώσει η διαΝΕΟσις σε μια εκτενή  έρευνα περίπου 2500 ατόμων. Βάσει της έρευνας, την οποία, ο οργανισμός παρουσίασε σε  Webinar με καλεσμένους διακεκριμένους ομιλητές, φαίνεται, μεταξύ άλλων, το αποτύπωμα της ρωσικής εισβολής σε πολλούς τομείς στη ζωή των Ελλήνων και η πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνικοπολιτικά θέματα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν, σε πρώτη φάση, κάποια πιο θετικά προσκείμενη στάση σε κοινωνικά ζητήματα που θεωρούνταν ταμπού στο παρελθόν, ιδίως από τους νέους. Για παράδειγμα, το 51,7% των συμμετεχόντων δηλώνει υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και το 60,2 % συμφωνεί με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Παρόμοια εξέλιξη παρατηρείται και σε θέματα ισότητας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να  θεωρεί  ότι "η μητέρα και ο πατέρας πρέπει να έχουν ακριβώς τις ίδιες ευθύνες στη φροντίδα των παιδιών" (93,4%). 

Παράλληλα, όμως φαίνεται πως οι  Έλληνες έχουν χάσει την αισιοδοξία τους, εξαιτίας των δυσοίωνων καταστάσεων των τελευταίων δύο ετών. Μόνο το 10,1% των ανθρώπων θεωρούν τους ανθρώπους άξιους εμπιστοσύνης, ενώ τα κύρια συναισθήματα που κατακλύζουν τους Έλληνες το 2022 είναι η ανασφάλεια (28,8%) και η απογοήτευση (28,5%) και, μάλιστα, όπως σχολιάζει και η Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ "οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει και υπόγειες πανδημίες", αναφερόμενη στον αυξανόμενο φόβο, όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για την οικονομική τους κατάσταση. 

Ζούμε σε μια περίοδο που "συμπυκνώνει όλες τις κρίσεις μαζί", ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του "Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη" και πρώην υπουργός. Ωστόσο, η οικονομία είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο τους Έλληνες σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Το 39,1%, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, δηλώνουν πως οι συνθήκες εργασίας τους έχουν χειροτερέψει τα τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, ενώ το 34,2% δηλώνει ότι "τα βγάζει πέρα με πολύ μεγάλες δυσκολίες". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως, στο εργασιακό κομμάτι, οι Έλληνες αξιολογούν ως πιο σημαντική τη σταθερότητα (58,3%) και ενδεχομένως θα προτιμούσαν μια δουλειά στο δημόσιο (36,4%). Επιπρόσθετα, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο που έφερε ο πόλεμος,  το 26,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ανήμπορο να ζεστάνει το σπίτι του το φετινό χειμώνα.  

Αξιομνημόνευτο εύρημα της έρευνας είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι  στον πόλεμο, τον οποίο το 32,2% των συμμετεχόντων αναγνωρίζει ως τη μεγαλύτερη απειλή. Το ποσοστό οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας πόλεμος εντός της Ευρώπης και κοντά στους Έλληνες, ο οποίος είναι, ίσως και το πιο σοκαριστικό γεγονός με πολλαπλές επιπτώσεις για το 2022. Η ρωσική εισβολή έχει διαδραματίσει, επίσης, καταλυτικό ρόλο στο πώς οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πλέον τη Ρωσία και τον Πούτιν. Πράγματι, μόνο το 7,5% των Ελλήνων θεωρεί τη Ρωσία "μία από τις δύο σημαντικότερες συμμάχους της Ελλάδας", ενώ  το 18,8% έχει σχηματίσει θετική γνώμη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. "Οι πολίτες σταδιακά ξεφεύγουν από το πρότυπο του "αυταρχικού ηγέτη", σχολίασε η κα Διαμαντοπούλου.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξέλιξη της στάσης των ανθρώπων τόσο απέναντι στην πολιτική όσο και στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, παρατήρησε μια ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικοπολιτικά θέματα γενιά Ζ, αλλά απομακρυσμένη από τα κόμματα, κάτι που επιβεβαιώνει το ποσοστό 20,8% των ανθρώπων που δεν τους εκφράζει κανένας συγκεκριμένος πολιτικός άξονας.  Αναφορικά με το πώς αντανακλάται ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μάτια των ανθρώπων, Πάνος Κολιαστάσης, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Queen Mary University of London και Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ, χαρακτηρίζει, κυρίως τους νέους "ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές", με "710 των νέων να θεωρούν τα μνημόνια ως μια εφεύρεση της Ε.Ε για να εκμεταλλευτεί τη χώρα μας".